Tisztelet

2020.07.26

Az életed mekkora részét töltöd azzal, hogy kivívd mások tiszteletét?

A tisztelet azt jelenti, hogy egységben vagy mindennel és mindenkivel, ahol nincs ítéleted a másik felett, nem hiszed magad értékesebbnek másiknál, csak azért mert te esetleg más neveltetésben részesültél, mást tanultál, értékrendben vagy viselkedésben különbözöl, és a másik ezek hiányában kevesebb, mint te. A tisztelet nem azt jelenti, hogy mindenben egyet kell értened másokkal, és el kell fogadnod mindenki hátsó szándékát.

A tisztelet azzal kezdődik, hogy elfogadod/becsülöd önmagadat, minden kényelmes és kevésbé kényelmes választásaiddal együtt, nem ítéled, és nem derogálod magadat a már kialakult és beszilárdított jelzőkkel ilyen esetekben sem. Tisztelettel bánni önmagaddal azt jelenti, hogy hiszel magadban és tudod, hogy értékes és nagyszerű vagy, tehát intimitásban vagy önmagaddal. Milyen lenne, ha nem ítélkeznél önmagad és mások felett sem? Milyen lenne, ha az összes eddigi ítéletedet csak egy érdekes nézőpontként kezelnéd? Hajlandó lennél-e tisztelni önmagadat ítéletmentesen?

Ha megvan az önmagad tisztelete, az önmagadba vetett bizalom, akkor másokat is tekintetbe veszel, már nem lesz szükséged arra, hogy legyen nézőpontod, ítéleteid, arról, hogy helyesen vagy helytelenül cselekszenek, hanem megengeded nekik, hogy azok legyenek akik. Az igazi tisztelet nem kívül van, hanem mélyen önmagadban. Abból, amit eddig tiszteletnek gondoltál, mennyi volt valójában képmutatás? Hajlandó lennél-e eltörölni és nem teremtetté tenni minden bevett nézőpontot, ami nem engedi, hogy éber legyél arra, hogy mit jelent önmagadat és mindenki mást tisztelni?

Amennyiben hajlandó vagy arra, hogy tiszteld önmagadat, és ezzel együtt mindenki mást akkor hatalmas tér nyílik meg számodra az emberi kapcsolatok mentén is. Légy éber arra is, hogy attól, hogy te tiszteled a másikat, nem biztos, hogy viszonzásra kerül. Ne tedd rosszá magad emiatt, legyél megengedésben, mutasd meg neki, hogy más térből működsz és, hogy van más lehetőség is.